Bernard Czarnogłowy

Bernard czarnogłowy – zamieszkuje tereny Australii, jest ptakiem średniej wielkości (ok. 40 cm). Dobranie pary dla nie doświadczonego hodowcy może nastręczyć małe problemy, ponieważ dymorfizm płciowy jest mało widoczny. Bernardy to papugi odporne na nasze warunki klimatyczne, doskonale nadają się od wolier całorocznych, jednak należy je zabezpieczyć podczas zimy przed mroźnym wiatrem. Do lęgów przystępują w drugim roku. Odpowiednia dla nich jest mieszanka dla papugi średniej oraz owoce, warzywa i kiełki ziaren, a w okresie lęgowym pokarm jajeczny.
W naturze ptak nie jest zagrożony wyginięciem, w Polsce podlega rejestracji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *