Aleksandretta obrożna

Aleksandretta obrożna – zamieszkuje Afrykę i Półwysep Indyjski z Cejlonem. Często spotykane są zdziczałe osobniki w krajach Europy zachodniej a także w Polsce. Wyhodowano niezliczoną ilość mutacji barwnych aleksandretty, my hodujemy mutację lacewing w kolorach niebieskim i żółtym. Wielkość ok. 40 cm. Nie należy utrzymywać ich w całorocznych wolierach ogrodowych ponieważ mają skłonności do odmrażania palców. Aleksandretty karmimy mieszanką ziaren dla papug średnich, owocami, warzywami, chętnie także obgryzają świeże gałęzie. W okresie lęgowym dodatkowo należy podawać pokarm jajeczny.
W Polsce nie podlega rejestracji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *